Evet, gün geçtikçede öneminden sürekli olarak bahsediliyor. Konferanslarda, toplantılarda, seminerlerde hatta okullarda bazı derslerdede öneminden sıkça bahsedilmektedir.
Her alanda Gelişen teknoloji ile birlikte Aydınlatmada bu gelişimden payını almalıdır ve alıyorda.
Neden?
Kötü bir aydınlatmada Sağlık olarak gözümüzün görme yeteneği azalır, bozulur, baş ağrısı, gözlerde kanlanma ve hatta ruhsal ve psikolojik etkisi dahi kanıtlanmıştır.
En basit açıklama gazetelerde dahi neden sürekli şu konu konuşuluyor? Sürekli bilgisayar başında çalışan kişilerin gerekli mesafe ve ışık parlaklığını ayarlamaları gerektiğinden bahsedilmekte yada; ev ve işyerinin farklı olması gerektiğinden bahsederiz?
Tüm bunları topladığımızda Işık miktarı ne az nede çok olmalıdır.
En sık sorulan soruların başında geliyordur belkide, mağazadan alınan giysi renginin neden evde giydiğimde farklı olduğunu fark ediyoruz diye belkide bir çok insan dert yanmıştır. Giysi alınırken ortamda bulunan ışık (Lux) miktarının yeterli olmaması ve fazla olması her ikiside aynı problemdir aslında.
Genelde insanlar düze gelmiş monotonlaşmış sistem ile devam etmeyi severler, yani bir fabrikada kullanılan yada bir evdeki avizede kullanılan her bir ürün hemen hemen aynıdır. Bu ürünler aynı olabilir püf noktasıda bu değil aslında, mağazanın ışık alıp almaması yani cam ve pencerenin fazla olup olmama durumu. Tabiikide Biz evimizdeki bir ürünü mağazamızdada kullanabiliriz ama mağazadaki işçilik yada gözün görme yeteneğine evdekinden daha fazla ihityacımız olduğunu unutmamalıyız. Yani evdeki ışık miktarı düşük olabilir dinlenmek yada uzanmak için kullanırız yaşam alanımızdır. Fakat mağaza yada fabrikada daha fazla olmalıki seçimimizi doğru, iş kazalarını yaşamama, gibi durumları düzeltebilelim. Ve tabiiki doğru ışık rengi.
ine Lamba ömrü denir.
Kesinlikle, ilkokulda dahi öğrendiğimiz renklerin yerinde kullanımı yada hangi renk ile hangi renk karışınca nasıl bir renk ortaya çıkıyor gibi gözlemler ve bilgilere ulaştık yada devam ederiz.
Aydınlatmada ise örneğin Beyaz ışık renginin de tonları mevcuttur mesela 6500K, 5000K, 4200K ve 2700K gibi bunu nasıl ayırt edebiliriz ki şöyle: 6500K soğuk beyaz diye adlandırılır bu durumda bir ekmek sarımtırak yada kahverengi tonlarında sayıldğı için bir ekmek üzerine 6500K soğuk beyaz ışık düşümünde ekmek pişmemiş yada çiğ gibi görünecektir. Oysaki pişmiş bir ekmeğin üzerine 2700K Sıcak beyaz ışık düşümünde ise ekmek gerçek halini gösterecektir.
Bu durum bir türlü çözüme kavuşamayan sistemin bir sorunu gibi durmaktadır ama aslında öyle değildir. Dışardan bakıldığında karmaşık gibi durduğunda aslında her bir sektördeki gibi aydınlatmanında kendine has birkaç formülü vardır. Mesela bunu yapmanın kolay yolu mevcuttur Marketten yada aldığımız bir ampül üzerinde Lm diye belirtilen o ampülün ışık gücünü gösteren bir rakamsal değer mevcuttur. Ör:800 Lümen yazan 10WATT lık bir ampül almış olalım yada birkaç adet ampül almış olalım eğer birkaç adet ise 800Lm X aldığımız adet yapalım buda X 3 adet olsun.
Bu durumda 3 x 800Lm = 2400Lm total yapmaktadır. Ampülleri aldığımız alan yada oda m2 cinsinden bilirsek daha iyi sonuç alabiliriz. Mesela ;
Odamız 35 m2 Olsun.
İçerde istediğimiz Lux yani ışık seviyesini de bilirsek iyi sonuç mesela ev odası ortamı ise genelde 100 Lux yeterlidir.
Öyle ise : 100Lux =2400Lm / 35m2 = 68,5 Lm yapacaktır demekki aldığımız ampül adedi yeterli olmayacaktır. 3 adet ise aldığımız adet 6 adede çıkarırsak ancak istediğimiz gözü ve insanı yormayan seviyeye ulaşılabilir.
Bir kaliteli ürün ile kalitesiz ürünü ayırt etmenin bir çok yolu mevucttur fakat aydınlatma ürününde ise üzerinde yazan firmaya bakmalı
1-Uluslararası ya da Ülkemizin büyük firmalarından mı?
2-İthal bir ürün ise ithalatçı firma, firmanın geçmişi ve büyüklüğü.
3-Garanti durumu.
4-Bulunabilirliliği.